על עליית ההצגה החדשה של תיאטרון הקאמרי
מאת: אביבה רוזן
מי היה הגיבור שעצר את הטנק הסורי בשערי דגניה, ובכך הכריע את מלחמת העצמאות? בספרו עטור השבחים, אסף ענברי מספר את סיפורם של חמישה גברים שטוענים, כל אחד מהם, שהוא הוא הגיבור. כל אחד מהם משוכנע שהוא זה שעצר את הטנק.
החמישה, השונים מאוד זה מזה והמגיעים מקבוצות נפרדות זו מזו במארג החברתי הישראלי. הקונפליקט הנוגע לזהות הגיבור האמיתי, עוסק במיתוס הציוני שמוביל אותנו מאז מלחמת העצמאות, וממשיך עשרים וחמש שנים מאוחר יותר, במלחמת יום כיפור. באחת, המלחמה הזו ניפצה את אותו מיתוס, כמו גם את המיתוסים והאמונות של כל אחד מגיבורי ההצגה. במהלכה, חמשת גיבורי דגניה ושאריהם ניצבים, יחד עם כל עם ישראל, בפני האמת המרה שצרבה בגוף ובנפש. לאמת זו, כל אחד מהגיבורים מגיב בדרכו.

במסיבת העיתונאים לרגל עליית ההצגה הייחודית על במת תיאטרון הקאמרי, דיבר רן גואטה, מנכ"ל הקאמרי, על חשיבות המגוון הרחב בתיאטרון בכלל, ובקאמרי בפרט. לאחרונה, הקאמרי החל לשלב קלאסיקות, עיבודים ישראליים להצגות מהניכר, והצגות מקור. בין השאר עלו השנה "הדוד וניה" של צ'כוב, "כימים אחדים" של מאיר שלו, "לילה לבן" של כרסיטופר דמוס בראון, לצד "הטנק" של ענברי.
גואטה: "הטנק הוא הפקה חשובה שמטפלת בנושאים כאובים בהיסטוריה שלנו, מאיפה באנו, הייחודיות התרבותית שלנו. בנוסף, התיאטרון הישראלי הפך למשפיע בעולם, אנחנו מעצמה תרבותית".

עירד רובינשטיין, הבמאי, ביים את ההצגה כך שכל אחד מחמשת הסיפורים על עצירת הטנק בדגניה משפיע על התרחשויות מלחמת יום כיפור, וכל אחד מהם עוצב בהתאם לז'אנר אחר. למשל, סיפורו של האב שגידל את בנו על מיתוס עצירת הטנק שלו, עד שהבן התגייס ושירת כמ"פ בשיריון ביום כיפור וקיפח את חייו. פה יש אלמנטים מיתולוגיים-טרגיים, יש פה משהו מאגממנון, או אפילו אם תרצו, אלמנט תנ"כי של אברהם שמקריב את יצחק.
בלי שום ספק, מדובר בהפקה ישראלית מסקרנת שעוסקת במיתוסים המכוננים של החברה והמדינה שלנו, מפרקת אותם באמצעות אזמל התיאטרון ובונה אותם מחדש.
ההצגה "הטנק" עומדת לעלות בתיאטרון הקאמרי החל מה-18/2/22.