קשה כשאול קנאה

על ההצגה "הרופא וגרושתו"

מאת: אביבה רוזן

חוה אורטמן הבמאית והשחקנים נגה כץ ודויד בלינקה, לקחו את הסיפור הלירי אך טעון הרגשות הקשים של ש"י עגנון, ויצקו בו חיים חדשים. הם מפליאים לשמר את העולם המקורי אותו מתאר עגנון, וינה של שנות העשרים או השלושים של המאה הקודמת, אך גם לעניין אותנו, אנשי המאה ה-21, בשימוש בשפה עגנונית עם קריצה ישראלית מקומית, לצד עיסוק ברגשות אנושיים שכולנו מכירים, ובעיקר ברגש הקנאה.

מה שמתחיל בסיפור אהבה יפהפה שנרקם בין אחות עדינה ומתוקה לבין רופא צעיר, חיזור מקסים והתפתחות מרתקת של רגשות שמבשילים לאהבה גדולה, מסתיים במפח נפש גדול של שני אנשים שעדיין אוהבים אך אינם מסוגלים לחיות יותר יחד. סיפור האהבה והאכזבה מוצג באמצעות משחק מצוין של נגה ודויד, ובעזרת תפאורה ואביזרים מינימליסטיים שמעבירים היטב את המסר של ההצגה. גם הכוריאוגרפיה מעניינת ומגיעה לשיאה בסצינת תינוי האהבים של הזוג שמממש את נישואיו לאחר חופתו.

"הרופא וגרושתו". צילום: אייל שרייבר

המסרים של עגנון בסיפורי האהבה שלו מראים לנו כיצד אופיו הבסיסי של אדם משתלט על התמודדותו עם מערכות היחסים שלו. גם אהבה גדולה, כפי שיש לנו כאן, בין הרופא לאשתו הטרייה, אינה מסוגלת לעמוד בנטייתו לקנאה, ובסופו של דבר סובלת מהתפרצויות אלימות. מכאן, בסופו של דבר, הדרך סלולה לגירושין.

הרופא, למרות אופיו העדין והנעים כפי שמתגלה לנו בתחילה, כובש יצרים עזים וכעסים, שאולי לא היו באים לידי ביטוי אילולא סיפרה לו בת זוגו האהובה על מפגש מיני חד פעמי שהיה לה עם גבר שכלל לא אהבה, גבר מבוגר שפיתה אותה. הרופא לא מסוגל לשכוח זאת. המפגש היחיד הזה משתלט על כל הווייתו וגורם לו לקנאה גדולה שהולכת ומשחיתה את מערכת היחסים בין בני הזוג. ככל שהוא מנסה לשכוח, להמשיך להתייחס לאשתו האהובה כפי שמגיע לרעיה, לשים את הסיפור הכואב מאחוריו, כך הוא שוקע יותר באובססיה של קנאתו.

צילום: אייל שרייבר

האישה האומללה, בגילומה של נגה כץ המקסימה, מנסה בעדינות ואמפתיה להרגיע את רוחו הסוערת של בעלה. אהבתי במיוחד את האופן בו הבמאית הצליחה לשלב את ההתנהגות האופיינית לווינה של תחילת המאה שעברה והקריצות המודרניות בהתנהלותה של נגה. היא מחייה את ההצגה ומחברת אותנו אליה ריגשית.

הבימוי עדין, לעתים מרומז, אבל נוכח מאוד. המשחק מביא לידי ביטוי קואורדינציה מושלמת בין שני השחקנים שיוצאים ונכנסים לחלל בלי הפסקה, יושבים זה מול זו בשילובים שונים ובמיקומים שונים. הקהל יושב מסביב לבמה, וישיבה זאת יוצרת אינטימיות וקרבה בין השחקנים לקהל. אנחנו הצופים מרגישים מעורבים ביותר במתרחש, ממש כאילו נוכל למנוע את ההתרחשויות הקשות שצפויות לבוא, את ההתפרקות הטוטאלית. אבל לצערנו אנחנו לא מצליחים.

הרופא וגרושתו

תיאטרון תמונע

מאת: ש"י עגנון

בימוי ועיבוד: חוה אורטמן

עיצוב חלל ותפאורה: לילי בן נחשון

עיצוב תלבושות: רועי עקאב

עיצוב תאורה: חני ורדי ומתן פרמינגר

מוסיקה: גלעד חן

עוזרת במאית וניהול הצגה: דנה חסיד

שחקנים: דויד בילנקה ונגה כץ

מועדים נוספים:

29/6/22 20:30

למועדים עתידיים בדף ההצגה באתר תיאטרון תמונע – הקליקו על הלינק


להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close