על המופע "מלכת השלג – קרקס על הקרח"
מאת: אורית איזנשטיין
אנחנו מדינה חמה, גם במזג האוויר וגם באופי של האנשים שנגזר מכך. אין אצלנו טמפרטורות במינוס ובשביל לראות שלג צריך מזל וחורף אמיתי ולעמוד בפקקים לירושלים ולהתפלל שהשלג יחזיק יותר משניה וחצי, או לשנס מותניים ולנסוע כמה שעות פלוס הרבה שעות המתנה כניסה לאתר מספר אחד (והיחיד) לייצור תיירות שלג – החרמון. אגמים קפואים עם משטחי קרח נוצצים הם לא דבר שמיוצר בארצנו הקטנטונת ועם ההתחממות הגלובלית הסיכוי של החלקה על הכנרת או בחולה הוא חלום שרק הולך ומתרחק. כנראה שזוהי הסיבה שכל מה שקשור בענייני קרח ושלג יוצר אווירה קסומה בניחוח של אגדות. בגלל זה הפקות כמו "מלכת השלג – קרקס על הקרח", שעולה בחנוכה ברחבי הארץ, מסקרנות כל כך הרבה ישראלים.
אז מה הקשר בין "מלכת השלג" לבין קרקס על הקרח? הסטטוס: It's complicated הוא המתאים ביותר בשביל להגדיר את זה. לא קל להסביר איך השילוב בין הסיפור המפורסם של הנס כריסטיאן אנדרסן שמנסה בצורה לא מוצלחת במיוחד להתלבש לתוך מופע החלקה על הקרח לבין שפע של אלמנטים קרקסיים ברמה סבירה המלווים במוסיקה אקלקטית ורבת סגנונות יוצרים מופע מרתק ומהנה. כבר ראינו מופעי קרקס, ראינו הצגות, ראינו החלקה על הקרח. כזה עוד לא ראינו.
המופע נפתח בהחלקה על הקרח עם קול קריינות שמציג את סיפור מלכת השלג ובכמה אלמנטים מרשימים של הרקדניות על הקרח, הסינטטי, לאכזבתן של המבקרת הפרטית שלי והמאומצת הקבועה שלנו לענייני תרבות, שגם התלוננו בסוף המופע על כך שהשחקנים/רקדנים/לוליינים לא דיברו (אפילו ברוסית היה בסדר – הסכימו להתפשר). זוהי תמצית הביקורת הבונה שלהן. דקות ספורות אחר כך הבנו, עניין הקרח הוא לא העיקר, הטרול המוצג בפתיחת המופע נקשר מיד לרצועת גומי ומתחיל לרחף באוויר הלוך וחזור להשתאות הקהל וזה היה לב המופע – קרקס.
בסצנה הבאה אנו מתוודעים לגיבורי המופע – קאי וגרדה, הלבושים בתלבושות שוויצריות מסורתיות ולאחר ריקוד חביב על הקרח מגיעה בובת ענק של איש שלג המחליקה ביחד איתם ועם חבריהם לתשואות הקהל. וכך, בכל סצנה וסצנה, עם התקדמות הסיפור, משולב קטע קרקסי מרשים ומפתיע – מלכת השלג על המחליקיים בגובה כפול, המכשפה בגן הפרפרים המחליפה 10 תלבושות ב-10 דקות (כן, כן, על הבמה תוך כדי מופע, ועם המחליקיים), ריקוד בתאורת אולטרה סגול עם אלמנטים זוהרים, מופע רכיבה לולייני על חד אופן ועוד ועוד.

כמו האלמנטים המתחלפים, גם המוסיקה מגוונת, ממוסיקה קלאסית מוכרת יותר למוסיקה קלאסית מוכרת פחות, ממוסיקה אוריינטלית למוסיקה בקצב קאנטרי, ולבסוף סיום בשיר רוסי. גיוון גדול, נעים ומעניין לאוזן.
הבמה ערומה מתפאורה מלבד מסך רקע קבוע לאורך ההופעה והתאורה לא עשירה מספיק למלא את החסר. לעומת זאת, התלבושות הססגוניות המתחלפות בכל סצנה וסצנה משלימות את הצד הוויזואלי ומפצות על החסר ברוב הסצנות.

כמה קטעים מוזרים עד כדי גיחוך במהלך סיפור העלילה הצליחו גם הם לעבור בצורה סבירה בזכות האלמנטים הקרקסיים שהגיעו בעקבותיהם: גרדה מגיעה לארמון שלא ברור מהו בדיוק, היא מחפשת את קאי החבר שלה. היא רואה את הנסיך ומבינה שהוא לא קאי כפי שציפתה, ואז הנסיכה מחליטה לערוך נשף לעודד את רוחה – הגיוני בסך הכל, גם אני הייתי עושה בדיוק ככה. הנסיכה, מתברר, היא אמנית חישוקים והבמה מתפנה כדי שתפגין את כישוריה המיוחדים, והנה – הנשף קיבל הגיון משלו. קטע נוסף – גרדה ממשיכה במסעה ביער ואז מגיעה חבורה של פיראטים, מה קשור פיראטים? אנחנו באגדה של הנס כריסטיאן אנדרסן!! הקריינית מסבירה שאלו הם שודדים, הם פוצחים בריקוד סוער וקופצים על חבלים צבעוניים במהירויות שונות, שניים ושלושה ביחד, כמה חבלים בו זמנית ועוד. אחרי אקט מרשים שכזה, שיהיו פיראטים, למי אכפת?
אז אולי זה לא המופע הכי מושלם, אולי הרמה של אמני ההחלקה על הקרח היא לא של אולימפיאדה, כנראה שיש קרקסים מוצלחים מאלה, אבל סך הכל זהו מופע צבעוני, שמח, מהנה ומפתיע, מגוון מאוד, מתאים לטווח גילים רחב ובהחלט מתאים כבילוי משפחתי לחנוכה.
מלכת השלג – מופע קרקס על הקרח
קרקס מוסקבה על הקרח
מועדים נוספים:
3/12 בשעה 17:30 המשכן לאמנויות הבמה אשדוד
4/12 בשעה 17:30 היכל התרבות פתח תקווה
5/12 בשעות 16:00, 18:00 היכל אמנויות הבמה הרצליה
7/12 בשעה 11:00 תיאטרון ירושלים
7/12 בשעה 18:00 היכל התיאטרון קרית מוצקין
8/12 בשעה 11:00 מרכז רפפורט חיפה
8/12 בשעה 18:00 היכל התרבות כרמיאל
9/12 בשעה 17:30 היכל התרבות כפר סבא
10/12 בשעה 17:30 היכל התרבות מודיעין
11/12 בשעה 18:00 היכל התרבות נתניה