על ההצגה "אחותי לא בעסק" של תיאטרון אלמהבאש
מאת: אנה מינייב
אלמהבאש הוא התיאטרון הבדואי הראשון בארץ, והוא נוסד ביוזמתם של תיאטרון הנגב ועיריית רהט. בשנים האחרונות התעצבה שם קבוצת שחקנים שעם הרבה אמונה ותמיכה הגיעה בשבוע שעבר לבימת הבימה. תיאטרון ברהט איננו דבר מובן מאליו כלל, ובייחוד כאשר הוא מגיע לבימה הלאומית.
ההצגה הראשונה של תיאטרון רהט "אחותי לא בעסק" הינה יצירה של המחזאי והבמאי איסי ממנוב, מנהל תיאטרון הנגב ובין מייסדי התיאטרון אלמהבאש (בעברית: מכתש ועילי, כלי מסורתי לכתישת קפה). "זהו הפרוייקט המשמעותי ביותר בחיי המקצועיים ואני גאה להיות מהמובילים שלו" אומר איסי, שזכה בשנה שעברה ב"יקיר העיר רהט" כהערכה על תרומתו האמנותית הרבה לעיר.
"אחותי לא בעסק" הוא מחזה מקורי בשפה הערבית, שכתב איסי ממנוב בעברית ממחשבות של השחקנים על החברה הבדואית. המחזה מתורגם לערבית על ידי שניים מהשחקנים ומציג עם כתוביות בעברית. מדובר בקומדיה חברתית המתרחשת בתקופה הנוכחית ברהט. האח הבכור במשפחה, יוסף, עוסק בסחר בסמים ונמצא בחובות שהוא לא יכול לעמוד בהם. בכדי להשיג את הכסף הוא פונה לאחיו, בחור מלומד שבחר בהשכלה כדרך חיים, אך אחיו מסרב לשתף פעולה עם העבריינות שלו. יוסף מזלזל ברצון של אחיו ומטיח בו טענות על האידיאולוגיה המודרנית שלו. הוא מחליט לבקש עזרה מרועה צאן שהוא פוגש במקרה, והוא, בתמורה לסיוע הכלכלי, דורש ממנו את אחותו. יוסף כמובן מסכים ויוצא למסע שכנועים, הוא פונה אל אביו ומציג את החתן המיועד כמציאה אך נתקל שוב בהתנגדות אחיו שטוען כי אחותם מעוניינת גם היא בהשכלה ובעתיד טוב יותר לעצמה. העלילה מסתבכת כאשר מתברר שרועה הצאן הוא בעצם סוכן סמוי של המשטרה, אותו זימן האב של יוסף, שמעוניין להסגיר אותו על עסקאות הסמים שלו שלא מקובלות עליו בכלל.
סהל אלדבסאן, אשר מגלם את יוסף, הוא אחד האנשים הכי פעילים והכי נחושים שיצא לי להכיר, הוא ממקימי התיאטרון ברהט והוא גם אחראי על השיווק, משימה מורכבת בפני עצמה. מצויד בחלום ילדות לעמוד על הבמה ולשחק, נלחם סהל בכל הכוח בכדי לעשות את מה שהוא אוהב ולא התפשר על המסרים הביקורתיים שהוא רוצה להעביר. עוד משחקים בקבוצה מוסא אלקריני, קאיד אבו לטייף ואיסמעיל אלקשאעלה, שהיו חלק מקבוצת תיאטרון עוד בימי בית הספר. כיום, מלבד ההצגה המדוברת, משחק קאיד אבו לטייף בהצגה "בנברוואר", שיצרו איסי וקאיד, אשר זכתה השנה בפרס המחזה הטוב ביותר בפסטיבל "מסרחיד"- פסטיבל הצגות יחיד בערבית המתקיים מדי שנה בעכו. גם לסהל אלדבסאן יש הצגת יחיד שנקראת "שפיקשהיד", שהשתתפה בפסטיבל מסרחיד 2011 וזכתה בפרס על הכתיבה והבימוי, פרס העיתונות ופרס ההצגה הטובה.
כאמור, ההפקה "אחותי לא בעסק" איננה מובנת מאליו, במיוחד לאור העלילה המתוארת. ארבעה שחקנים מרהט שלוקחים חלק בהצגה שמבקרת את החברה הבדואית ברהט, היא בהחלט תעוזה ראויה להערכה. "ההצגה הזאת נחשבת לאירוע היסטורי בכל קנה מידה ותיזכר כפריצת דרך חסרת תקדים בחברה הבדואית", אומר מחמוד אלעמור- מנהלו לשעבר של אגף החינוך הבלתי פורמאלי ברהט, שותף פעיל מאוד בהקמת התיאטרון והמנוע שהביא את "אלמהבאש" להופיע על בימת הבימה.
במשך שנתיים עמלו אנשים רבים בכדי להוציא את ההפקה הזאת לפועל, והם נחלו הצלחה למרות המשאבים המצומצמים שהיו לרשותם, ואחרי תהליך ממושך הם הגיעו להופיע בהיכל הבימה המחודש וסיפקו לקהל הצופים שלהם חוויה מדהימה. להצגה הגיעה קבוצה גדולה מרהט שמילאה את האולם באנרגיה וצוחק רועם שגרם לי להתרגשות גדולה. צפיתי בעבר בהצגה הזאת, אך בשבילי זאת הייתה חוויה שונה לגמרי בגלל הנוכחות של המגזר הבדואי באולם, שהרי ההצגה הזאת משקפת את המציאות של חייהם ומעוררת תהיות על התנהלותה, וזה לא פשוט לעיכול לאף חברה. למרות זאת, ואולי בגלל הצורך בהתמודדות ובשיח על המצב הקיים, התגובות של הקהל הוכיחו כי האמנות היא הדרך המומלצת והטובה ביותר בכדי לשים את הקלפים על השולחן.
אודליה פרידמן, מנכ"לית תיאטרון הבימה, פתחה ערב חגיגי זה באומרה כי חזון הבימה הוא קירוב הפריפריה והמיעוטים לתיאטרון הלאומי וכי בעיניה זהו "מסע של קירוב לבבות". אני, כמובן מברכת על היוזמה הזאת ומקווה שזה לא היה מסע חד פעמי. ישר כוח והרבה הצלחה בהמשך הדרך לכל היוצרים השותפים לפרויקט המבורך הזה.
"אחותי לא בעסק"
מחזאי ובמאי: איסי ממנוב
בביצוע שחקני תיאטרון אלמהבאש (התיאטרון העירוני של רהט): מוסא אלקריני, סהל אלדבסאן, קאיד אבו לטייף, איסמעיל אלקשאעלה
תרגום: איסמעיל אלקשאעלה וסהל דבסאן
יועצת אמנותית ותפאורה: מיכאלה ליקא
יצור תפאורה: יוחי לוין
תאורה: שמואל מור
וידאו: מוראד אלפראונה
מוסיקה: דורון שלום
עוזר במאי: ח'אלד אבו ח'רמה
מפיק: חליל אלעמור
מומלץ לעקוב אחר מועדי הצגות נוספים.