מאת: איתמר מועלם
32 שנה אחרי ההפקה הראשונה שלו בקליפורניה, ההפקה החדשה של תיאטרון הקאמרי, "מלאכים באמריקה", יצירה שנכתבה על השפעת האיידס על החברה האמריקאית בשנות ה-80, מצליחה להציג תמונת מצב מדויקת של התרבות האמריקאית אז, ואף להעביר ביקורת על המצב הפוליטי העגום שישראל נמצאת בו היום.
ההפקה הנוכחית של "מלאכים באמריקה" היא, ואולי אני מקדים את המאוחר, הפקה מיתולוגית. הבימוי, השחקנים, התפאורה, התלבושות, התאורה, המוזיקה – כל אלמנט תיאטרלי נעשה בכל כך הרבה תשוקה לחומר ולתיאטרון. ומעבר לכך, ההפקה כהפקה היא פשוט מאסיבית. אחת האינדיקציות לכך היא שבהשתחוויה יחד עם השחקנים נכנסו גם אנשי הצוות שדאגו לכל הכניסות והיציאות המושקעות, החלפות התלבושות החוזרות ונשנות של השחקנים, ותזוזה חלקה של התפאורה.
נשאלת השאלה – למה? למה בחר תיאטרון הקאמרי, יחד עם גלעד קמחי, הבמאי של ההצגה והמנהל האמנותי של התיאטרון, להשקיע כל כך הרבה כסף דווקא במחזה הזה? האם לא יכלו להשקיע את הכסף בנגיד, "מותו של סוכן", שעלה מוקדם יותר השנה בתיאטרון? או בדרמה שייקספירית אדירה? למה דווקא "מלאכים באמריקה" זוכה לטיפול שאף הצגה שהיא לא מחזמר זכתה לה בשנים האחרונות?

ובכן, "מלאכים באמריקה" היא לא עוד דרמה. "מלאכים באמריקה" היא אפוס. למעשה, כותרת המשנה שלה (שהושמטה מההפקה הישראלית), היא "פנטזיה הומוסקסואלית על נושאים לאומיים" – המהות של ההפקה היא השילוב בין היומיומי, הרגיל, הפוליטי, לבין האלוהי, העוצמה, האפוס. הטקסט מספק את הראשון – על ההפקה לספק את השני. ואכן, היא מספקת – כמו שלא נעשה בארץ מעולם.
אחת הדרכים הגדולות בה היא מספקת את השילוב הזה, זו המוזיקה, שמבוצעת בהצגה על ידי תזמורת המהפכה, אשר נמצאת על הבמה. התזמורת, שיחסיה עם הקאמרי התחילו במחזמר "החבדניקים", מוסיפה להצגה נפח עוצמתי באמצעות המוזיקה המקורית והנהדרת של אמיר לקנר, ששזורה בין ובתוך הסצנות בדיוק ועדינות, כך שהיא מחזקת איפה שצריך ונותנת מקום איפה שצריך. היא מעולם לא נשארת יותר מדי ותמיד משאירה אותי עם טעם לעוד.

דרך נוספת שההצגה מצליחה להחזיק את השילוב בין היומיומי לאפי, זו התפאורה של ערן עצמון, שלוקחת את הסצנות השונות במחזה ודוחסת אותן ככה שכל מיקום נמצא אחד בתוך השני. כמו שהעולמות של הדמויות מתערבבים ומתנגשים אחד בשני, כך גם התפאורה מעבירה את זה. הפארק ליד הכניסה למשרד עורכי הדין, שני הזוגות חולקים מיטה – כל הכניסות והיציאות השונות בבמה, אלו הנראות לעין ואלו שלא, יוצרות תחושה שהעולם שאנחנו צופים בו ענק וכל דבר יכול לקרות בו. ועם זאת – הוא מספר סיפור מאוד ספציפי על אנשים מאוד ספציפיים.
והאנשים האלה מגולמים על ידי שחקנים שעושים את העבודה שלהם בצורה מדהימה ומדויקת. אלעד אטרקצ'י מעביר באופן מדויק את מידת הכאב הקשה שפריור חווה לאורך ההצגה, כמו גם את הטירוף שהוא אחוז בו. נדב נייטס ואביגיל הררי עם כימיה טרגית של זוג שכלוא אחד עם השנייה ורק רוצה להשתחרר ולצאת לחופשי, ומיה לנדסמן – שלמרות שתפקידיה מפוצלים בין ארבע דמויות, שני מגדרים, ומלאכית אחת – מפציצה בכל אחד מהם. היא עוברת בין עייפות לכריזמטיות, בין אימתניות לחמימות – וכל זה במהירות הבזק ובלי קושי ולו הקטן הנראה לעין.

ועכשיו לשאלה הגדולה – ההצגה כמו שהיא עלתה היום ובכל פעם אחרת בארץ עד כה, היא חצי מהמחזה המלא – מלאכים באמריקה – חלק 1. ההצגה נגמרת כשהסיפור לא נגמר, והקהל נשאר מבולבל. החוויה התיאטרלית הייתה מפעימה, אבל הסיפור לא הסתיים. ואין שום התייחסות לכך שההצגה היא רק חצי מההפקה המלאה. האם הקאמרי וגלעד קמחי מתכננים להעלות את החצי השני? האם ההפקה הזו הייתה בין היתר מעין פיילוט, לבדוק אם הקהל הישראלי מעוניין בחומר מהסוג הזה ובגודל הזה? האם יש פחד שהחצי השני והאבסטרקטי יותר פשוט לא מתאים לקהל ישראלי? אני לא חושב. אני חושב שליצור יצירה כזו גדולה ומיוחדת, בלי שהיא תהיה שלמה, זו טעות. אני מאמין שהרצון של הקאמרי וגלעד קמחי הוא אכן להעלות את החצי השני ולראשונה להעלות את ההפקה האפית הזאת במלואה. האם זה יקרה? לנו נותר רק להחזיק אצבעות.
כך או כך, כבודה של ההפקה הזו במקומה מונח. היא כל מה שאפשר לבקש מהצגה בתיאטרון הרפרטוארי, ואז עוד קצת. מי שרוצה ערב של תיאטרון איכותי וייחודי, שמעניק תחושה של "וואו, ככה תיאטרון צריך להיות" – זו ההצגה בשבילו. וכן, זה לגמרי מחזיק את השלוש שעות. חכו שזה יהיה שבע.
מלאכים באמריקה
תיאטרון הקאמרי
מחזה: טוני קושנר
תרגום: אלי ביז'אווי
בימוי: גלעד קמחי
מוזיקה מקורית ותזמורים: אמיר לקנר
משתתפים: נדב נייטס, אביגיל הררי, יואב לוי, אלעד אטרקצ'י, שהם שיינר, עירית קפלן, מיה לנדסמן, דודו ניב, מתן און ימי.
תפאורה: ערן עצמון
תלבושות: אורנה סמורגונסקי
תאורה: אבי יונה בואנו (במבי)
עוזרת במאי: קרן חובב
מועדים נוספים:
28/4/23 12:00 | 20:00
29/4/23 18:00
30/4/23 20:00
1/5/23 20:00