על ההצגה "נתן החכם"
מאת: אביבה רוזן
צבעוניות מרובה ומדבקת, עלילה מפותלת ודמויות ססגוניות, והרבה כוריאוגרפיה מקפיצה, מאפיינות לטובה את ההפקה החדשה של תיאטרון "החאן", "נתן החכם". נעה וגנר המוכשרת ביימה וגם עשתה את הכוריאוגרפיה למחזה שיכול היה להיות משעמם למדי לחכנו המודרני, מחזה שנכתב במאה ה-18 על אירועים שהתרחשו במאה ה-12 בירושלים הבירה, בימים בהם צלאח א-דין כבש את ירושלים מידי הצלבנים.
בין מלחמה, ביזה והרג, יש פה שני מקרי הצלה. האחד של צלבן צעיר שצלאח א-דין חס עליו כיוון שהוא מזכיר לו את אחיו הצעיר, השני, של אותו צלבן המציל נערה יהודיה ממוות בשריפה. המוצל הופך למציל, והעלילה המורכבת מובילה אותנו בסבך זהויות ומשמעויות של מלחמות הדת לצד אנשים שמנסים לחיות את חייהם, ועל הדרך גם להתאהב ולהתלהב, ולהיות מאושרים, ולו לרגע.

"נתן החכם". צילום: יעל אילן
גיבור ההצגה, נתן, המגולם על ידי יהויכין פרידלנדר המצוין, הוא יהודי חכם וטוב לב, המנסה לעשות את דרכו בתבונה בדרכים הלא פשוטות של זמנו. אך לצד הטוב, הוא מסתיר סוד גדול. בתו האהובה עליו מכל אינה יוצאת חלציו. היא בתו של אדם אחר, שלא היה יהודי. כשהיא מתאהבת בנוצרי, הוא מוטרד, אינו יודע כיצד להגיב. הקונפליקט הזה מצטרף לשורה של קונפליקטים, שהם קונפליקטים אישיים ואנושיים, וגם קונפליקטים בין שלוש הדתות הדומיננטיות באותה תקופה, כמו גם היום.

המחזה, שנכתב על ידי לסינג בתקופת ההשכלה, תקופה בה שלטו מתינות וסובלנות, ניסה להכניס נימה של פיוס בין הדתות, שמאז ומתמיד היו גורם מרכזי, או שמא תירוץ מרכזי, לעוינות ופתיחה במלחמות בין אומות. בלי שום ספק, משהו מהרעיונות הללו לא היה מזיק לנו כיום.
יש לציין שאילולא הצבעוניות המדוברת, התנועתיות הייחודית להצגה, וההעמקה בדמויות שהן נשגבות ואנושיות, מורכבות ורבות קונפליקטים שחלקם אינם מודעים, ההצגה עלולה היתה להיות משעממת ותפלה. הנופך המודרני והמוזיקה שמוציאה את האירועים מתקופתם ומנגישה אותם בקלילות, מעלים את האכפתיות שלנו כלפי הדמויות, שבזכות הבימוי הטוב של וגנר, הפכו להיות מאוד אנושיות ומעוררות הזדהות.
נתן החכם
תיאטרון החאן
מחזה: גוטהולד אפרים לסינג
עיבוד, בימוי ותנועה: נועה וגנר
שחקנים: יהויכין פרידלנדר, שחר נץ, סוזנה פפיאן, ניר רון, איצ'ו אביטל, עירית פשטן
תפאורה: רועי ואטורי
תלבושות: ארנה ברנט-שמעוני
מוסיקה: מעין רחמים
תאורה: רותם אלרואי
מנהלת הפקה: יהודית כץ
עוזרת בימאית: רותי גפן