אפשר גם בפיג'מה

תיאטרון בימי קורונה

מאת: דנה שוכמכר

הודעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על איסור התקהלות של למעלה ממאה אנשים, (ולאחר מכן עד עשרה אנשים), הובילה לכך שתיאטראות רבים מכל סוג וז'אנר נאלצו להודיע על הפסקת הפעילות באופן זמני, ולבטל את כל ההצגות עד לסוף אפריל.

אותו ציטוט ידוע, כי ההצגה חייבת להימשך, מקבל משמעות חדשה בימים בהם התיאטראות סוגרים את השערים ומותירים את הצופים הנאמנים מאחור. הימים ימי מצוקה וחשש, ובתיאטראות החליטו לחשב מסלול מחדש על מנת לאפשר לצופים לצפות בהצגות האהובות עליהם.

נוכח התקנות החדשות של משרד הבריאות אשר מצריכות לשנות את אורח החיים המוכר, הבינו בתיאטראות כי אם אי אפשר לצאת מהבית, אז התיאטרון יגיע אל הקהל. תיאטרון באר שבע, תיאטרון חיפה ותיאטרון הקאמרי הרימו את הכפפה לנוכח המציאות אשר נכפתה על צופי התיאטרון והחלו לשדר הצגות בעמודי הפייסבוק של התיאטראות.

מדי יום בשעה 11:00, דף הפייסבוק של תיאטרון באר שבע מעלה הצגות שונות, שכבר ירדו מהבמות. בין ההצגות ניתן למנות את ההצגות "גרין מייל", "הרולד ומוד", "בוא תכיר את אבא" עיבוד למחזה של אלן אייקבורן, "אם נדע לאהוב", מסע תיאטרלי מוסיקלי בעקבות שיריו של ז'אק ברל, עם אמיר קריאף, עלא דקה ומיכל וינברג, "גן הדובדבנים", עיבוד למחזהו של צ'כוב, סיפור על אנשים קטנים עם לב ענקי, עם תום אבני, רועי אסף וירון ברובינסקי, ו-"שחק אותה סם"  עיבוד למחזהו הראשון של וודי אלן שהיה ללהיט עם עידן אלתרמן, גורי אלפי ואפרת בוימולד.

מדובר במציאות חדשה במסגרתה ניתן לצפות בהצגות תיאטרון בבית, ללא הכנות מוקדמות, כמו חיפוש מקומות חנייה או הצורך לעמוד כמה שעות טובות מול הראי במטרה להחליט מה ללבוש. אין ספק כי משבר הקורונה מוציא פתרונות יצירתיים ביותר ומסייע בהעלאת המורל בימים בהם נכפה על כולנו לשמור מרחק.

הרולד ומוד - מעיין קאופמן
מתוך ההצגה "הרולד ומוד" | צילום: מעיין קאופמן

"לנוכח המצב הנוכחי התיאטרון חייב להיות מקום אשר מגיב לדברים המתרחשים בעולם ומעצבים את המציאות", אומרת שיר גולדברג המנהלת האמנותית של תיאטרון באר שבע. "המצב מורכב מאד, זה לא פשוט להכריז על סגירת התיאטרון, להיפרד מהשחקנים, העובדים והצוות, זה קשה, אבל אנחנו מחזקים אחד את השני ומתוך המצב המורכב הבנו שההצגה חייבת להמשיך והחלטנו בתיאטרון לפרסם מדי יום בעמוד הפייסבוק את מגוון הרפרטואר. חלק מהאג'נדה המקצועית שלי זה פיתוח הקשר עם הקהילה ולשמחתי הפרטנרים שלי בתיאטרון מדברים באותה שפה והיה לנו ברור שזה צעד מתבקש לנוכח המצב."

לדעתך, אנשים יפסיקו להגיע לתיאטרון ויעדיפו לצפות בהצגות בבית?

"אני לא מאמינה שזה יקרה, הדבר הכי חזק בתיאטרון זה האפשרות לצפות בשחקנים כאן ועכשיו ולעקוב אחר התנועות שלהם ערב ערב וכך מתחזק הקשר הבלתי אמצעי עם הקהל, אין לזה תחליף. לאורך השנים תמיד הכריזו על מותו של התיאטרון והיום בתקופה הנוכחית התיאטרון ממציא את עצמו מחדש."

האם המגמה של פרסום הצגות בפייסבוק צפויה להימשך?

"שאלה מעניינת, אם יהיה לזה ביקוש, אז לא נעצור את פרסום ההצגות בפייסבוק. אני חושבת שזה דבר מבורך בכל מקרה המאפשר להציג את הרפרטואר של התיאטרון וגם הצגות עבר ומבחינתי בהחלט יש לזה מקום."

שמחתי מאד לגלות כי האופציה של צפייה בהצגות התיאטרון בפייסבוק קסמה לרבים והם מוצאים את זה כמרומם נפש וכמפלט מהמציאות הנוכחית, אפילו השכנה שלי שאינה נמנית עם הקהל שמגיע לתיאטרון פתאום שמעה על ההחלטה להציג יצירות בפייסבוק. אמש היא צפתה בהצגה וממש נהנתה. הופתעתי מאוד לשמוע את חוות הדעת שלה ולגלות עד כמה היא הגיבה למשחק, היא אמרה לי שכאשר המצב יחזור לקדמותו היא תשמח להגיע להצגות.

התקופה הנוכחית מזמנת אתגר לא פשוט עבור יוצרי התיאטרון באשר הם, ולראיה ניתן לראות כי רבים מהשחקנים החלו בימים האחרונים לפרסם בעמודי הפייסבוק שלהם סצנות מהצגות וסיפורים מומחזים לילדים על מנת לנסות ולהתמודד עם המצב המאתגר. בימים אלה, נדמה כי המרפסת הפכה לבמה החדשה ובה כל האנשים, דיירים ושכנים כאחד, הנם שחקנים.

לדף הפייסבוק של תיאטרון באר שבע – הקליקו על הלינק

 

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close