על ההצגה "אנה קארנינה"
מאת: הילה ציגל
אהבה, הרגש הכי גדול והכי לא הגיוני שיכול להוריד גם את האדם רם המעלה ביותר על ברכיו. המשורר הצרפתי ז'אן דה לה פונטיין אמר "אהבה, אהבה, כשאותנו את תופסת אפשר לומר – שלום לך תבונה". הציטוט של דה לה פונטיין יכול בעצם לסכם את סיפור המחזה "אנה קרנינה".
אנה, אישה צעירה, נשואה ואם לילד, מתאהבת בסערה בורונסקי, הקצין הצעיר והחתיך. השניים נסחפים לרומן סוער המטלטל את חייהם, ממיט על אנה חרפה ונידוי חברתי ומסחרר אותה עד לסוף המר והבלתי נמנע.
הצפייה בעיבוד של הלן אדמונדסון, בבימויה של איה קפלן, אינו פשוט. הרומן הקלאסי של לב טולסטוי מציג את סיפורה של אנה ומשלבו בתוך סיפור אהבה מקביל ומטלטל אף הוא, סיפורם של לוין וקיטי. הסיפורים המתרחשים במקביל משתלבים בינהם ללא הפסקה בדרמה סוערת המבוססת על המשפט האלמותי שטבע טולסטוי "כל המשפחות המאושרות דומות זו לזו, אך כל משפחה אומללה – אומללה בדרכה שלה."
ב"אנה קרנינה" נדמה שאין משפחות מאושרות. הן אולי נראות מאושרות אבל מתחת לפני השטח אושר אמיתי הנו בגדר פיקציה בלבד. כולם אומללים, כולם מחפשים אחרי האושר, וכולם בזים לו כאשר הוא נמצא.
הגרסה של תלמידי השנה השלישית של יורם לוינשטיין לא עושה לצופה שום הנחות. והיא ארוכה, ארוכה מאוד. בכמעט שלוש שעות נפרשים בפנינו חיים שלמים. ניתן לראות שהיה כאן ניסיון ליצור תמונת מצב המבוססת על המשפט המפורסם של טולסטוי. אך גם אחרי שלוש שעות חשתי שמשהו כאן עדיין טיפה מפוספס. משהו בהבנה של הדמויות הראשיות, אנה ו-ורונסקי, האהבה הגדולה שלהם וההתפוררות של יחסיהם, נשאר קצת לא ברור ומפוספס, ולכן מקשה להבין את בחירתה של אנה בדרך המוצא שמצאה לעצמה, דרך שאמורה הייתה לנבוע ממניעים של רגשות קשים, אך כאן מוצגת כדרך של שיגעון ואיבוד שפיות.
ההצגה מתמקדת גם במערכות יחסים של הדמויות המשניות – כמו זו של דולי ואחיה הבוגדני של אנה, סטיבה. התנהלותה של אנה מול בגידותיו התכופות של אחיה באישתו , מציגים בפנינו הן את אופיה של אנה והן את דעותיה ומחשבותיה בעניין בגידה ופירוק התא המשפחתי, דעות שמשתנות בעקבות הרומן שלה עם ורונסקי.
צילומים: רדי רובינשטיין
ערב נסיעתה להציג במוסקבה, "אנה קרנינה" הועלתה על במת צוותא במסגרת פסטיבל "עתיד התיאטרון" המתקיים זו השנה התשיעית, אשר ממלא את במות התיאטרון בכישרונות חדשים ממיטב בתי הספר למשחק בארץ.
תלמידי השנה השלישית של יורם לוינשטיין מרשימים ביכולותיהם, ומפיחים חיים בספרו של טולסטוי על דמויותיו המגוונות והמורכבות. עיצוב הבמה הנקי והפשוט והתלבושות המקסימות של יהודית אהרון, תורמים לאווירה ומכניסים את הקהל באפקטיביות אל תוך עולמן המטלטל של הדמויות.
לכו לצפות באנה קרנינה, פנו לכם את הערב והניחו לעצמכם להישאב אל תוך עולמם של אנה ולוין. זה אולי לא יהיה פשוט אך הקושי שווה את החוויה.
"אנה קרנינה"
יורם לווינשטיין
עיבוד: הלן אדמונדסון
תרגום: רבקה משולח
בימוי: איה קפלן
משתתפים: אביגיל הררי, הלל קפון, גל קורן, אלון קבינוביץ, יעל שילדקראוט, סיון מסט, עדן גוזלן, לירן לוי, אביב כרמי, נועה הר ציון, גל בן עמרה.
תפאורה ותלבושות: יהודית אהרון
מוסיקה: יובל מסנר
תאורה: זיו וולושין
תנועה: עמית זמיר
ליווי אמנותי: לילך סגל