ההצגות הגאות הטובות ביותר
מאת: אירית ראב
היציאה מן הארון וההכרה בכך שאין זה משנה את מי אוהבים, גבר או אישה, העיקר שהזוג מאושר, חלחלה באופן משמעותי גם לעולם האמנות. אם יצאו אינספור סרטים בנושא, עשרות ספרי פרוזה ועיון בנושא, וסדרות רבות בטלוויזיה, אין ספק כי גם התיאטרון לא יצא מקופח. ישנן הצגות רבות וטובות המציגות ומתמקדות בדמויות הומוסקסואליות. אולם, בכתבה זו ננסה לבחון אילו הצגות גאות הן הטובות ביותר.
רנט – אי אפשר לעשות מצעד הצגות גאות מבלי להכניס מחזמר זה או אחר. רנט הוא עיבוד בימתי לאופרה "לה בוהם" ומספר את סיפורם של כמה חברים בשנות התשעים (דומה ל"חברים" אבל לא) בניו יורק, תוך התמודדותם עם הרצון ליצור ולחיות בעולם קפיטליסטי שרק יונק את החלב מכל אחד. בין מארק הגיבור לאקסית שלו, מורין, שמאוהבת בג'ואן עורכת הדין, שעוזרת לה להגן על חסרי הבית שבנג'מין רוצה להעיף מהבניין שבבעלותו, לרוג'ר שלא יצא מהבית כבר כמה שבועות, שמתאהב במימי זמרת המועדונים שהיתה בערב עם בנג'מין, וקולינס מגיע לביקור ומתאהב באנג'ל אמן הרחוב – עולה אמירה אמיצה על שנות התשעים של המאה הקודמת. לאחרונה המחזמר הועלה בבית צבי.
עקומים – אחד המחזות המופתיים ביותר בנושא, מאת מרטין שרמן, המתמקד בהתמודדות של הומוסקסואלים בגרמניה הנאצית. מקס, הולל צעיר, נאלץ לנוס על חייו לאחר ליל הסכינים הארוכות, ולבסוף נכלא במחנה הריכוז דאכאו. הוא פוגש שם את הורסט ובין השניים נוצר סיפור אהבה, בנסיבות בלתי אפשריות. המחזה הועלה אינספור פעמים ברחבי העולם, כאשר בקאסט המקורי שיחק איאן מק'קלן בתור מקס (מעניין לציין כי בעיבוד הקולנועי של המחזה, מק'קלן גילם את דודו של מקס, פרדי, שהעדיף להתברגן ולחזור לארון "בשביל המשפחה"). בארץ, המחזה עלה לראשונה בשנות השמונים בתיאטרון חיפה, ומאז זכה לכמה גרסאות.
שירת הלוויתן – הצגה זו, המבוססת על מחזה מאת אנתוני מינגלה, מתמקדת בקרוליין, צעירה בהיריון, שמתלבטת האם לגדל את תינוקה עם קייט, חברתה לשעבר, או לבחור בדרכים אחרות. המחזה עלה לראשונה בשנת 1981 באנגליה ומאז זכה לגרסאות רבות, בעיקר בבתי ספר למשחק.
מועדון הקופים הירוקים – המחזה, מאת רוי סמיילס, מספר את סיפורם של ארבעה חולים, כל אחד מרקע אחר, שמתמודדים עם מחלת האיידס, בשנות השמונים. כדי להתמודד עם המחלה, הם הוגים מועדון עם חוקים ברורים שיש לפעול לפיהם. אולם, כשמגיע חולה חדש למחלקה הוא מסרב לעמוד בדרישות שלהם. בארץ, ההצגה הועלתה בתיאטרון תמונע, בבימויה של לי גילת.
האריסטוקרטים – ליאיר, איש הצבא המהולל, יש אח שעדיף לסגור עמוק עמוק בארון. הוא חובב פרוות וחובב גברים, ואסור שדבר כזה יהיה, בארץ ישראל של שנות החמישים, כשהקריירה של יאיר עומדת על הפרק. אז מחתנים אותו עם העוזרת שלו, וממשיכים לשים את הלכלוך מתחת לשטיח. עד שהוא עף בפניהם. ההצגה, מאת עדנה מזי"א, עלתה בקאמרי בשנת 2011, בהשתתפותם של גיל פרנק, יחזקאל לזרוב ולימור גולדשטיין.
פרויקט לארמי – בהנהגתו של מויזס קאופמן, חברי ה- Tectonic Theater Project הגיעו לעיירה לארמי לאחר הרצח של מת'יו שפרד, שנרצח עקב נטיותיו המיניות. לאחר ראיונות רבים עם בני המקום הם יצרו את ההצגה שהורכבה מסצינות ומונולוגים רבים. ההצגה הועלתה לראשונה בדנוור כשלאחר מכן היא עלתה בכל רחבי העולם, החל מתיאטראות מקצועיים ועד לבתי ספר למשחק ותיכונים.
זוג יונים, בנים – הצגת הילדים הגאה הראשונה, הועלתה במרכז הגאה בתל אביב, בבימויו של רועי גרשון-גרין .המחזה הנו עיבוד מקורי לספר הילדים הנושא את אותו השם מאת נדב שטכמן, ומספרת את סיפורם של זוג יונים, זכרים, בתקופת תיבת נוח. יוני, היון הצעיר, מתלבט כיצד לפתור את הבעיה כי לתיבת נוח ייכנסו זוגות זוגות, זכר ונקבה, בעוד הוא ובן זוגו הם שני זכרים…
נשיקת אשת העכביש – המחזה, מאת מנואל פואיג, המבוסס על ספר הנושא את אותו השם, מציג את סיפורם של שני אסירים בארגנטינה, בזמן המהפכה. האחד, אסיר פוליטי, שנכלא עקב דעותיו. השני, הומוסקסואל, המבקש להיות אישה, הנכלא בשל אי-מוסריותו. בין השניים מתפתחת מערכת יחסים מיוחדת, כנגד כל המגבלות. בארץ, ההצגה הועלתה לראשונה בתיאטרון חיפה, בשנת 2000, בהשתתפותם של ג'וליאנו מר ויורם חטב.
שעת הילדים – הצגה זו, המבוססת על מחזה מאת ליליאן הלמן, עוררה סערות רבות כשרק יצאה אל במות התיאטרון. היא מספרת את סיפורן של מרתה וקארן, שתי מורות צעירות בעלות בית ספר לבנות. עקב שמועה שהפיצה אחת הילדות, עקב סילוקה מבית הספר, שתי המורות נחשדות למאהבות, דבר הגורם לנידוי המורות ולסגירת בית הספר. לבסוף מתבררת האמת, אולם מרתה מגלה כי ישנו גרעין של אמת בכל הסיפור הזה. במשך כל שנות חברותן הרגישה אל קארן קצת יותר מחברות אפלטונית. ההצגה עלתה לראשונה בשנת 1934 בניו יורק, כאשר היה זה לא חוקי להציג יחסים הומוסקסואליים על הבמה, והיא הוחרמה במדינות רבות. עד כה, ההצגה הועלתה אינספור פעמים, ואף זכתה לעיבוד קולנועי בכיכובן של אודרי הפבורן ושירלי מקליין.
כחול בוער – ההצגה מספרת את סיפורם של שני טייסים צעירים בחיל הנחתים, המתאהבים זה בזה, ונאלצים להסתיר את אהבתם ממשפחותיהם ומהצבא. ההצגה עלתה לראשונה בווסט אנד בלונדון, ומאז זכתה לעיבודים רבים בכל רחבי העולם. ההצגה הועלתה בארץ בבית לסין, בכיכובם של ליאור אשכנזי ונתי רביץ.
מלאכים באמריקה – אחרון אחרון חביב, על אף שנחשב לאחד המחזות הגאים הטובים ביותר
לצערי את מרבית ההצגות לא ראיתי (בורות פושעת בתחום התאטרון, אני יודעת…), אבל את ההצגה "זוג יונים בנים" ראיתי כשהועלתה במרכז הגאה לפני כשנתיים וממש נהניתי. הנושא טופל באופן מרגש מצחיק ומעניין, והמסר הועבר כך שיהיה מובן באמת לכל המשפחה.